Jeg er selv typen, som elsker at løse problemer, men jeg mister interessen, når problemet først er løst. Det betyder også, at jeg historisk har været ret effektiv, hvad angår hurtige løsninger. Omvendt har jeg ikke været super god til den løbende vedligeholdelse og det, som mange måske kalder “smuk kode”.
Inden for programmering taler man nemlig ofte om "smuk kode". Jeg så bl.a. en TED talk med Linus Torvalds som har to eksempler på kode med i talk'en. Det ene er, efter hans smag, smukt. Det andet er ikke.
Jeg har dyb respekt for lige præcis den mand. Han er en super dygtig programmør, og jeg kommer aldrig nogensinde i den liga. Og faktisk synes jeg, det er helt fint, for der er forskellige "niveauer" af kode, man kan brænde for.
Jeg mener nemlig, at der er forskellige (vigtige) stadier for programmering, som alle er relevante for udvikling af software. Derudover tænker jeg, at programmører bør overveje, hvor de selv mener, de er gode, da den selvforståelse kan være med til at sikre, at man er passioneret og motiveret for sit arbejde.
Stadierne i programmering kan efter min mening inddeles i følgende programmeringshieraki (PH):
PH 1) Et problem eksisterer
PH 2) Problemet er løst
PH 3) Simpel dokumentation skrevet (inline)
PH 4) Simpel arkitektur etableret
PH 5) Versionsstyring sat op (f.eks. git)
PH 6) Løsning gjort mere elegant (refaktoriseret)
Punkt 6 kan man gentage uendeligt.
Jeg har programmeret i mange år, og jeg brænder primært for punkt 1 og 2, da det er selve problemløsningen, der får mit blod i gang. Min gejst for koden forsvinder altså langsomt, når der går drift i den. Heldigvis har jeg mange dygtige kollegaer, som brænder for alt det andet 🥳
En sund tech-organisation kræver programmører, som har interesse over hele spektret af nedenstående. Lige fra MVP-koderne (som mig 🙋♂️) til dem, der kan optimere koden, serverne og alt det andet.
Jeg mener, at “smuk kode” er afhængig af situationen. Rigtig ofte kommer vi til at hylde det super-skalerbare og glemmer, at der findes en lang række skridt, før man kommer til den del i sit projekt.
Derfor mener jeg også det er vigtigt, at man tænker grundigt over, hvilket problem man egentlig prøver at løse når man ansætter et team af programmører - og når man lægger en strategi for hvordan koden skal udformes.
Hvis du er interesseret i at høre, hvad Linus Torvalds har at sige om en smuk kode, kan du finde hans TED talk lige her. Jeg tør næsten godt at love, at du vil blive inspireret! Du kan også hoppe ind på LinkedIn og deltage i debatten.