Som barn fra 80erne er jeg vokset op med computerspil og selvom jeg ikke rigtig har dyrket det i mange år, må det siges at være blevet en fast del af dét vi taler om i Danmark.
Danmark er en topnation indenfor esport og hos Twentyfour har vi bl.a. Blast Pro Series som kunde. Til frokosten hos os bliver der jævnligt talt om bl.a. Counter-Strike eller League of Legends på lige fod med VM i håndbold, store boksekampe eller når Danmarks landshold spiller fodbold.
(Faktisk har vi endda indkorporeret en fjollet achievement fra League of Legends i vores interne kommunikationsværktøj, slack. Når en udvikler har lukket mere end 5 todos på en dag kommer denne achievement frem.)
En stor del af medarbejderne hos Twentyfour har selv spillet computer og gør det stadig. At have en kunde som f.eks. Blast Pro Series gør os super stolte - og det er fedt at have ansvaret for servere, web og forskellige online systemer, når der skal streames kæmpe Counter-Strike-events for millioner af mennesker.
Noget af det jeg synes er super spændende, når snakken falder på esport er bl.a. ledelse og samarbejde. Hvordan får man egentlig et moderne esports-team til at performe? Hvordan hænger det sammen med f.eks. et fodboldhold eller et team på en arbejdsplads?
Nogle af de ting som ikke fungerer 👇
Man skal ikke have spillet meget fodbold, håndbold eller League of Legends for at opdage noget, som i hvert fald er meget normalt på tværs af disse.
Jeg tænker her på den særlige dialog, der er mellem spillerne. Helt specifikt når det går galt.
Det er nemlig her, jeg tror, man virkelig kan finde kernen til succes blandt hold som vinder.
Hvordan reagerer holdkammeraterne når hodet er bagud? Hvordan reagerer de når en af spillerne laver en fejl? Hvordan reagerer du?
Fodbold ⚽️
🗯 “For helvede du skulle jo have tacklet ham?”
🗯 “Hvorfor fanden rammer du ikke målet når du har en kæmpe chance?”
League of Legends 👾
🗯 “Hvorfor fanden feeder du?”
🗯 “STOP med at tabe din lane!"
Hvis ikke ovenstående giver mening så spørg din ven, dit barn eller en anden der spiller League of Legends eller Dota2. De kender det.
Det er bare helt normalt
Ovenstående er fuldstændig normale eksempler på kommunikation mellem holdkammerater i fodbold eller League of Legends. Det er jo åbenlyst for både dig og mig, at det ikke giver mening at tale grimt eller ikke-konstruktivt til holdkammerater, men alligevel ser man det konstant blandt voksne mennesker på tværs af sportsgrene og øvrige konstellationer, hvor der skal arbejdes sammen.
Det magiske spørgsmål
Det magiske spørgsmål man som coach eller team-medlem skal stille sig selv, er efter min mening enkelt.
“Hvad ønsker jeg at opnå med min adfærd?”
Spørgsmålet er enkelt, men dét at stille sig selv spørgsmålet kan være vanskeligt. Følelserne tager simpelthen over.
Når man i kampens hede får kaldt sin medspiller for idiot eller fjols (eller dét der er værre) skyldes det at man ikke rationelt har tænkt over hvad for en adfærd man har - og hvilket resultat man egentlig ønsker at opnå med dén adfærd.
Det er dog ikke noget man kan diskutere i kampens hede.
Det “magiske spørgsmål” skal stilles før man overhovedet spiller en kamp eller efter en kamp. Faktisk bør det jævnligt stilles. Det er et langt, sejt træk at indarbejde en rationelt funderet adfærd på et hold. Derudover er det naturligvis vigtigt at man ikke fjerner passion eller kampgejst, men blot “tæmmer” gejsten så ikke den kanaliseres i eksplosiv, spontan negativitet.
Jeg er klar over, at jeg måske “fjerner charmen” eller lægger op til at “ødelægge det spontane og smukke” ved sport, men faktisk mener jeg at det er endnu mere smukt når et hold arbejder sammen som et rationelt, afbalanceret team. Jeg er kæmpe fan af hold der formår at spille som et hold - og det starter med, at holdet forstår præcis hvilket resultat de skyder efter. Når man ved hvad man vil opnå, kan man designe en adfærd som matcher det ønskede resultat.
Det gælder i League of Legends, fodbold, håndbold, business eller i enhver anden organisation som ønsker at nå sine mål.
Ha’ en super dag derude!